Kamyon ile uzun yola çıkmadan önce mutlaka gerekli bakımların yapılması önemlidir. Uzun yolda oluşabilecek herhangi bir aksaklığa neden olabilecek faktörler göz önünde bulundurularak, sürücü ve servis bakımı aksatılmamalıdır.
Lastikler uzun yolda kamyonun güvenli bir şekilde gideceği yere varmasını sağlar. Bu nedenle ilk olarak lastikler kontrol edilmeli, hava basıncı değerlerine bakılmalı ve diş derinlikleri incelenmelidir. Serviste yapılacak işlemler arasında ise; rot-balans ayarları, fren ayarı, motor yağı bakımı ve elektrik aksamı kontrolü bulunmaktadır.
Kamyon uzun yol bakımı söz konusu olduğunda hem serviste hem de sürücü tarafından yapılması gerekenler şu şekildedir:
Sürücünün Yapabileceği Bakım ve Kontroller
- Kamyonda ilk yardım çantası olduğuna emin olunmalıdır. Olası bir sağlık durumunda ilk yardım çantası hayat kurtarmaya yardımcı olabilir.
- Kamyon yedek lastiklerinde herhangi bir hasar olmadığına ve havasının yeterli düzeyde olduğuna emin olunmalı.
- Sürücü araçta fazladan zaman geçireceği için uzun yol öncesi kamyonun dış temizliğinin yanı sıra iç temizliği de detaylı olarak yapılmalıdır.
- Gerektiği durumda araçta oluşabilecek herhangi bir arızaya karşı hazırlıklı olmak için kamyonda gerekli teçhizat (kriko, bijon anahtarı, pense ve tornavida) bulundurulmalıdır.
- Araçta kamyon reflektörlerinin ve fosforlu yeleklerin olduğundan emin olmak, yoksa temin etmek gerekmektedir.
- Kamyon takozu ve çekme halatı bulundurulması gerekmektedir.
Serviste Yapılması Gereken İşlemler
- Serviste yapılacak ilk işlem kamyon lastiklerinin kontrolüdür. Diğer yandan emniyetli kullanım sınırına gelmiş lastikler kaplanmak üzere yenisi ile değiştirilebilir ya da diş açılarak kullanmaya devam edilebilir. Her ikisinin de tercih edilmemesi durumunda sürüş emniyetinin sağlanması için aşınan lastikler yenisi ile değiştirilmelidir.
- Kamyon ve otobüsün mekanik (rot-balans) ayarları yapılmalı ve ön takımdaki tüm düzenek kontrol edilmelidir.
- Araçtaki süspansiyon sisteminde (makaslar, körükler, amortisorler vs.) arıza olup olmadığına bakılmalıdır.
- Kamyon ve otobüs fren düzeneği kontrol edilerek hidrolik sıvı tamamlanmalı, gerektiği taktirde disk ve balatalar değiştirilmelidir.
- Kamyon ve otobüsün motor ve şanzıman yağları eksikse tamamlanmalı, değişim zamanı geldiyse değiştirilmelidir.
- Yolculuk uzun olacağından konforlu bir yolculuk için kamyonun klima ve havalandırma sistemi kontrol edilerek, gerekli bakımları yapılmalıdır.
- Kamyon camları ve aynaları gözden geçirilerek, hasarlı olması durumunda değiştirilmelidir.
- Kamyon sigorta sistemi ve göstergeleri incelenerek, arızalı olan sigortalar değiştirilmelidir. Hareket ve yakıt göstergelerine ekstra özenle dikkat edilmeli arıza olması durumunda gereken yapılmalıdır.
- Kamyonun vantilatör kayışı, triger kayışı, ateşleme sistemi ve bujileri incelenerek, herhangi bir hasar varsa değiştirilmelidir.
- Far ve lambalar gözden geçirilerek, çatlak ya da kırık olması durumunda yenileri ile değiştirilmeli, matlaşma ya da kirlenme var ise temizlenmelidir.
Tüm uzun yol bakımı adımlarının ardından sürücünün yola çıkmadan önce iyice dinlenmesi, uykusunu almış olması ve güvenli bir yolculuk için günde en fazla 9 saat, ara vermeden ise en fazla 4,5 saat araç kullanması önemlidir. Yolculuk sırasında verilen molalar en az 45 dakika olmalıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!