Dekotora, İngilizcede adını kamyon dekorasyonun (decoration truck) kısaltmasından alan bu akım 1970’lerde ortaya çıkmıştır. Dekotora geleneği, bu yıllarda karşımıza çıkan Truck Rascals’a dayanmaktadır. 2 kamyon şoförünün dekore edilmiş kamyonu ile Japonya’nın birçok bölgesinde geçen toplamda 10 filmden oluşan bu seri sayesine, göz alan bu kamyonlar kısa sürede popülerleşmiştir.
Adeta bilim kurgu filminden çıkmış gibi gözüken bu kamyonlar, sürücüleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ışıklar, desenli kumaşlar ve süslemelerle donatılan kamyonlar, LED’ler de kaplanılınca ortaya göz alıcı bir manzara çıkıyor. Bu kamyonlar günümüzde özel organizasyonlar için ya da hobi amaçlı kullanılmaktadır.
Uzun zamandır bu geleneğe sahip olan Japonya’da sürücüler yüzlerce hatta binlerce dolar harcayarak krom aksanları değiştiriyor, neon ışıklar takıyor hatta Louis Vuitton gibi markaların kumaşları ile koltukları kaplatıp avizeler ile süslüyorlar.
Sekiz yıl boyunca Japonya’da yaşayan fotoğrafçı Robert Benson’ın, farklı ve sıra dışı kamyonlar dikkatini çekince bunu bir fotoğraf projesi haline getiriyor. Japonya’nın Choshi şehrinde düzenlenen Dekotora Truck festivaline katılan Benson ortaya göz alıcı fotoğraflar çıkartıyor.
Peki özel organizasyonlarda da sergilenen bu kamyonlar nerede kullanılıyor?
Araçlarını mükemmel bir sevgi ve özveri ile resmen servet harcayarak modifiye eden kamyon sürücüleri, organizasyonlar dışında araçlarını normal yaşantılarında balık ve sebze gibi malları taşımaya devam ederek ülkenin bir ucundan diğer ucuna gidiyor.
Özel şovlar, festivaller dışında özel hobi sanatçıları tarafından da tasarlanmaya başlayan bu kamyonlar, güneş battığında ve ışıkları parıldadığında resmen göz alıcı renkleri ile bütün dikkatleri üstüne çekiyor.
Japonya’da böyle bir kamyona sahip olmanın maliyeti ortalama 100.000 $. Ne dersiniz, bizim yollarımızda parıldayan kamyonlar mı daha güzel yoksa Japon kamyonları mı?
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!